Näin kesällä on taas mahdollisuus Nelosen kautta katsoa James Bond -elokuvat ja testata, miten hyvin muistaa kunkin elokuvan juonenkäänteet. Tällä viikolla katsoin Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (On Her Majesty’s Secret Service) vuodelta 1969, jossa James Bondina nähdään George Lazenby.
Tähän blogiini minua innosti kohtaus, jossa esihenkilö M pyytää Jamesin luokseen ja ilmoittaa, että tämä ei enää hyödyttömänä saa jatkaa itselleen tärkeäksi kokemassaan projektissa. Bond poistuu ja pettyneenä pyytää sihteeri Miss Moneypennyn kirjoitamaan sanelunsa mukaan erokirjeen Salaisesta Palvelusta ja pyytä sihteeriä toimittamaan se ”tuolle suolapatsaalle”. James Bond alkaa tyhjentää työpöytänsä laatikoita. Sitten hän saa sihteerin välityksellä kutsun esihenkilönsä luo. Tämä toteaa, että anomukseen on suostuttu ja antaa anomuksen Bondin käteen. Sihteerin huoneessa hän lukee tuon kirjeen ja toteaa anoneensa kahden viikon lomaa, johon esihenkilö on suostunut. ”Et halunnut oikeasti erota”, sanoi Miss Moneypenny, johon Bond:”Moneypenny, mitä tekisin ilman sinua?” Bondin poistuttua M taas ilmoittaa Miss Moneypennylle:”Moneypenny, mitä tekisin ilman sinua?”
Koulussa rehtori työyhteisönsä lailla tulee mielessään kysyneeksi päivittäin tuon saman kysymyksen ja toivottavasti lausuu sen myös riittävän usein ääneen koulunsa toimistosihteerille, jota aiemmin kutsuttiin kanslistiksi ja sittemmin koulusihteeriksi.
Kun tarkastelen sitä, miten suomalainen koulu on muuttunut niiden yli neljänkymmenen vuoden aikana, jolloin minä olen saanut olla sen arjessa läsnä työntekijänä, koulusihteerin työ on muuttunut kaikista eniten ja muutoksesta on tullut pysyvää. Toimistosihteeriksi kouluun tulevien koulutuspohja ja kokemus työelämästä vaihtelevat suuresti. Ei ole olemassa tiettyä koulutuskokonaisuutta, jonka suoritettuaan henkilöllä on koulun toimistosihteerin pätevyys. Rekrytoitaessa koulusihteeriä saatetaan olla tilanteessa, jossa meillä on valtava määrä hakijoita, mutta joista kellään ei ole kokemusta työskentelystä koulussa. Kun ei siis ole mahdollista valita parasta osaajaa, on nähtävä, kenellä hakijoista on mahdollisuus tulla sellaiseksi. Tällöin on oltava valmis tukemaan uutta toimistosihteeriä uuden oppimisessa. Tämä on joillekin rehtoreille vaikeaa. Kaiken pitäisi tulla valmiina käteen. Virheiden tekeminen ja tietyissä asioissa osaamattomuuden tunnustaminen on vaikeaa, kun rehtori tässäkin suhteessa toimii tien näyttäjänä.
Riippuen koulun ylläpitäjästä tarjolla on tälle ammattiryhmälle kohdennettua täydennyskoulutusta ja mahdollisuuksia verkostoitua esimerkiksi saman kunnan sisällä.
Mentorina on ollut hienoa kurkata koulun kokoustilaan, jossa yksikön rehtorit ja koulusihteeri pitävät viikottaista palaveriaan, jonka tavoitteena on varmistaa, että kiireisestä arjesta huolimatta – tai juuri sen takia – koulusihteeri tulee kuulluksi ja että hän on tietoinen siitä, mitä koulussa tapahtuu ja miten sen mahdollisesti vaikuttaa hänen työhönsä.
Vaikka koulun toimistosiheerin tulisikin saada ”pysyä lestissään”, hän on kuitenkin se, jota mm. oppilaiden vanhemmat ja koulun ulkopuoliset yhteistyötahot hyvin usein lähestyvät.
Edellä lainaamassani pätkässä James Bond -elokuvaa on kyse vuorovaikutuksesta ja sen puutteista yksikön johdon ja työntekijän välillä. Nämä puutteet Moneypenny tunnistaa ja pystyy näin olemaan työyhteisönsä tukena. Yhtä lailla on tärkeää, että koulussa käydään keskustelua sen ja kunkin työntekijän perustehtävästä, rakenteista ja vuorovaikutuksesta. Näitä tilaisuuksia ei saa nimetä opettajainkokouksiksi vaan on puhuttava henkilöstöpalavereista, joihin koko henkilöstön tulee voida osallistua – siis myös toimistosihteerin, joka – Moneypennyn lailla – näkee, kuulee ja oivaltaa kaikenlaista.
Käymissäni keskusteluissa koulusihteerien kanssa olen huomannut, että matka luottamuksesta heitteille jättöön on hyvin lyhyt. Kun koulun johto luottaa koulusihteerin osaamiseen, hän saa uusienkin haasteiden edessä ns. vapaat kädet, mistä seuraa, että hän on näiden haasteiden kanssa yksin. On tärkeää käydä keskustelua koulusihteerin töistä ja vastuista ja toisaalta koulun johdon töistä ja vastuista. Yhdessä.